BRACIA ZONG

Matcha jest również bogata w przeciwutleniacze, ale moringa ma wyższym poziom witamin

Jeśli nie lubisz matchy, poznaj proszek z moringi. Ten zdrowy zielony liść pełen przeciwutleniaczy, składników odżywczych i witamin może z łatwością pomóc zwiększyć dzienne spożycie niezbędnych składników odżywczych.

Moringa oleifera to drzewo o wysokiej zdolności uprawnej pochodzące z Indii, znane jako „cudowne drzewo”, zostało wykorzystane jako źródło zapobiegania niedożywieniu na całym świecie ze względu na dużą ilość składników odżywczych. Proszek wytwarza się przez zmielenie zebranych i wysuszonych liści drzewa moringa. Chociaż proszek niedawno znalazł się w centrum uwagi świata zachodniego, był używany od wieków ze względu na jego właściwości lecznicze i korzyści zdrowotne w wielu częściach Azji i Afryki. Moringa ma wysoką wartość odżywczą. Jego jadalne liście są bogate w białka, żelazo, wapń, dziewięć niezbędnych aminokwasów oraz witaminy A, B i C oraz z grupy B. W rzeczywistości mówi się, że moringa dostarcza więcej witaminy C niż pomarańcze, więcej witaminy A niż marchew, więcej wapnia niż mleko, więcej białka niż jogurtu, więcej potasu niż bananu i więcej żelaza niż szpinak. Całkiem solidna porcja witamin i składników odżywczych. W przeciwieństwie do matchy, która zawiera prawie połowę zawartości kofeiny, moringa nie zawiera kofeiny.

Jeśli po prostu chcesz uzyskać składniki odżywcze obfitego pożywienia bez nadmiaru energii, jest to rozwiązanie dla Ciebie. W ten sposób możesz czerpać korzyści ze spożywania tej zdrowej zieleni o każdej porze dnia bez kłopotów z zaśnięciem. Chociaż moringa jest chwalona za wyjątkowe korzyści zdrowotne, niektórzy mogą uważać jej smak za nieco gorzki. Dobrą wiadomością jest to, że możesz łatwo złagodzić zbyt gorzkie nuty, dodając sproszkowane liście moringa do koktajli, soków, herbat lub zup, a także zażywać je w postaci tabletek. Chociaż matcha jest również bogata w przeciwutleniacze i ma niską kaloryczność, to moringa może pochwalić się wyższym poziomem witamin i minerałów. Chociaż moringa okazała się doskonałym źródłem niezbędnych składników odżywczych, nie zawiera kofeiny, ma wyraźny smak i nie ma aminokwasu L-teaniny, o której mówi się, że poprawia funkcje poznawcze i produktywność, takie jak matcha. Dodatkowo, właściwości przeciwzapalne moringi mogą pomóc poprawić trawienie i funkcje wątroby na dłuższą metę.