BRACIA ZONG

Dlaczego piekarnie wybierają piece elektryczne?

Piec elektryczny to rozwiązanie, które coraz częściej pojawia się w nowoczesnych piekarniach, zastępując piece gazowe.

Dzięki temu rodzajowi pieca piekarnie mogą osiągnąć wyższą jakość oraz szybciej przygotowywać wypieki.

Dlaczego piekarnie wybierają piece elektryczne?

Nowoczesne piece konwekcyjne do piekarni

Nowoczesne piece pozwalają na dokładne ustawienie temperatury, co umożliwia piekarniom uzyskanie idealnego wypieku bez nadmiernego wysuszenia czy spalenia pieczywa. Dodatkowo stosuje się rozwiązania, które sprawiają, że są bardziej energooszczędne, ponieważ nie trzeba płacić za gaz czy olej opałowy. Producenci oferują różnego typu piece, posiadające różną ilość szuflad, mogą być to także rozwiązania modułowe, gdzie każdy moduł będzie sterowany oddzielnie. W ten sposób można przygotowywać jednocześnie różne rodzaje pieczywa, przykładowo chleb, bułki czy też inne wypieki. Znacznie zwiększa to możliwości, często piekarnie muszą w jak najkrótszym czasie wypiec dużą ilość pieczywa, aby zaopatrzyć rano sklepy.

Nowoczesne piece posiadają elektroniczne układy sterowania, dodatkowo coraz częściej możemy znaleźć także modele, które łączą się bezprzewodowo z urządzeniami. W ten sposób piekarz ma bardzo dobrą kontrolę nad całym procesem. Dodatkowo można również ustawić wilgotność, dzięki czemu uzyska się produkty najwyższej jakości. Nowoczesne piece elektryczne, piece konwekcyjne stosowane są nie tylko w piekarniach, ale także w cukierniach, mogą służyć także do podgrzewania gotowego ciasta w sklepach. W przypadku kiedy piekarnia potrzebuje pieca o dużej wydajności, można zastosować piece przygotowane do obsługi za pomocą wózków. Wózki będą posiadały 10 czy też 12 blach o formacie przystosowanym do pieca. Wózek na kółkach pozwala na łatwą obsługę wsadu, można zastosować także kilka wózków, podczas gdy jeden z nich będzie obsługiwał piec, na kolejnym można będzie już układać ciasto, co znacznie przyspieszy proces.

Obecnie stosuje się piece konwekcyjne, które rozprowadzają ciepło za pomocą nawiewu, co znacznie przyśpiesza proces wypiekania. Piece tego typu dostępne są w sklepach internetowych, na stronie https://crispan.pl/piec-piekarniczy znajdziemy ciekawe modele, które mogą znaleźć zastosowanie w każdej piekarni. Piece konwekcyjne mogą być ładowane ręcznie, można również wybrać model z wózkiem stałym lub obrotowym.