Wskazówki dotyczące gotowania, które uproszczą planowanie posiłków
W erze wielu restauracji, przetworzonej żywności, kuchenek mikrofalowych, pizzy z dostawą i chińskich dań na wynos, sztuka gotowania staje się zagubioną sztuką.
Jednak każdy, kto chce jeść zdrowo, tanio lub po prostu w domu, może poznać naukę przygotowywania posiłków. Ten artykuł ma kilka wskazówek dla każdego, kto chce lepiej w kuchni.Upewnij się, że regularnie konserwujesz swoje przybory kuchenne. Na przykład tępy nóż szefa kuchni nie przyda się, więc upewnij się, że są one regularnie ostrzone. Kupując nóż szefa kuchni, szukaj noża z długim i szerokim ostrzem, ponieważ zapewni to lepszą kontrolę i szybkość siekania.Upewnij się, że przechowujesz wszystkie swoje przyprawy w chłodnych i ciemnych miejscach. Upewnij się, że nie są nad piecem. Wilgotność, światło i ciepło sprawią, że stracą smak. To nie sprawi, że posiłek będzie smaczny. Zdobądź stojak na przyprawy i przechowuj go w swojej spiżarni.Dodaj smaku nudnemu pieczonemu kurczakowi. Zamiast używać rusztu do pieczenia, umieść grube plastry cebuli na dnie patelni i połóż na nich kurczaka. Soki z kurczaka zostaną wchłonięte przez cebulę, tworząc karmelizację na dnie patelni. Po upieczeniu wyjmij kurczaka, dodaj trochę wody na patelnię i gotuj na dużym ogniu przez kilka minut. Stworzy to smaczny sos dla Twojego kurczaka.Makaron to jedna z najlepszych rzeczy, które można ugotować w ciągu dnia ze względu na zawarte w nim składniki odżywcze i węglowodany oraz przyjemny aromat. Upewnij się, że woda gotuje się przez co najmniej dwie minuty, zanim włożysz makaron do garnka, aby uzyskać maksymalną jakość.Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak skórki ciasta twojego sąsiada okazują się złotobrązowe i błyszczące, podczas gdy twoja jest zawsze blada? Trzeba się nauczyć pewnej sztuczki, która za każdym razem gwarantuje oczekiwany efekt. Ubij trochę białek i posmaruj ciasto. Z piekarnika wyjmiesz piękne, błyszczące, złocistobrązowe ciasta.Dopraw mięso równomiernie. Ważne jest, aby wszystkie mięsa, które zamierzasz gotować, były równomiernie doprawione.
Lekko posyp mięso przyprawami, jakby padało.
Dzięki temu przyprawa będzie równomierna i zapobiegnie zbrylaniu. Smak będzie przez to bardziej spójny.Jedną z rzeczy, na które powinieneś wydać dużo pieniędzy, są przybory kuchenne, garnki i patelnie oraz inny sprzęt. Są to niezwykle cenne inwestycje, ponieważ będą stanowić podstawę całej Twojej kuchni. Będziesz chciał przedłużyć żywotność tych narzędzi tak długo, jak to możliwe. Gotowanie jest o wiele łatwiejsze, jeśli używasz wysokiej jakości naczyń i sprzętu.Dobrą rzeczą do zapamiętania podczas gotowania jest przechowywanie składników i przypraw w chłodnym, ciemnym miejscu, a nie na kuchence. Dzieje się tak, ponieważ wilgoć i światło powodują, że przyprawy i zioła tracą swój smak. To jedna z rzeczy, o których zapominają nowi kucharze.Jeśli zapomniałeś namoczyć fasolę przez noc, zamiast tego szybko je namocz. Po prostu wrzuć fasolę do bardzo dużego garnka i zalej wodą. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około dwie godziny. Ta metoda jest tak samo skuteczna jak całonocne moczenie i pozwala zaoszczędzić czas.Przygotowywanie pysznych, zdrowych potraw i posiłków dla siebie lub gości i bliskich nie musi być kłopotliwe. Zastosuj porady zawarte w tym artykule, aby odnieść sukces w kuchni. Wykorzystaj zdobytą tutaj wiedzę, aby nakarmić siebie i innych wspaniałymi posiłkami, które z pewnością wywołają pełne brzuchy i uśmiechy na twarzach.