BRACIA ZONG

Jak właściwie przechowywać pomidory w specjalistycznej przechowalni?

W przechowalni warzyw i owoców musi panować odpowiednia temperatura, dzięki czemu mogą być przechowywane przez długi czas.

Zakłady przetwórstwa spożywczego budują tego rodzaju hale w pobliżu linii produkcyjnej, aby szybko dostarczać produkty. Obecnie dużą popularnością cieszą się stalowe chłodnie, które są tańsze i łatwiejsze w montażu niż budynku murowane. Ściany budynku mogą być zbudowane z blachy falistej, albo prostej. Trzeba również pamiętać o ociepleniu hali, możemy do tego wykorzystać watę szklaną, wykorzystywaną, również do ocieplania poddaszy.

Izolacja pozwala w zimie zachować temperaturę, a w lecie zachować chłód, dzięki czemu hale stalowe będą lepiej chronione termicznie. Blacha wykorzystywana do budowy hal jest ocynkowana, jest to teraz standard, w większości tego rodzaju halach.

Pozwala ona dać gwarancję wytrzymałości, wówczas blacha nie będzie korodowała, jest ona również powlekana, i na koniec można ją pomalować na właściwie każdy kolor. Dzięki czemu dopasujemy nowo postawioną halę do pozostałych budynków na naszej posesji, wówczas wszystko będzie ładnie ze sobą współgrało. Warzywa, które mogą być przechowywane w chłodniach podzielić możemy na trwałe oraz nie trwałe. Jeżeli są to warzywa nie trwałe to chłodnie, są przystosowane do ich przechowywania prze okres około jednego miesiąca. Natomiast warzywa trwałe, dobre chłodnie mogą już przechowywać prze okres około jednego roku. Czas ten może być różny w zależności od tego z którą szczegółowo wydajnością pracować będą chłodnie, oraz jaki jest termin przydatności do spożycia danych warzyw, lub również innych artykułów spożywczych. Obecnie przechowywanie pomidorów w przechowalni o niskiej temperaturze jest łatwe i niedrogie. Trzeba pamiętać oczywiście o innych czynnikach, ważna będzie wilgotność w chłodni dzięki temu owoce nie wysychają i zachowują świeżość. Ponadto należy zadbać o właściwą wentylację i cyrkulację powierza w budynku. Każda chłodnia musi musi być także prawidłowo zaizolowana, bowiem ściany metalowe mogą łatwo się nagrzewać.